Romano Sole - pjevač i skladatelj popularne glazbe ( pop, rock, soul, ethno, R&B, jazz)
  Bio
 


Romano Sole - Pjevač, gitarist,skladatelj, kolumnist i građanski aktivist


Romano Sole je rođen u Splitu, (14.12.1976), gdje je zavrsio srednju turističku i glazbenu školu, a studij kompozicije je s odličnom ocjenom završio na "Akademiji za glazbu i medije", München.


Od svoje 15-te godine, svira gitaru u raznim splitskim grupama, kao gitarist pjevač i autor pjesama. Najveći uspjeh u tom razdoblju je ostvario s pop-rock grupom ''AKUSTIK'', čija se pjesma ''Ljubav''1993. godine našla na drugom mjestu popularne emisije ''TOP 10'' radio Splita. S grupom  ''Akustik'' Romano izvodi niz koncerata po Dalmaciji, a onaj najveći rock- happening „Probudi se mladosti , na Gripama, odradili su s poznatim Splitskim izvođačima: Dino Dvornik, Hari Rončevic, Ivo Amulić, Daleka Obala i dr., pred 15.000. ljudi. Pjesmom ''Niz vrijeme'', 1995. godine dosegli su do 7. mjesta top – liste radio Splita. 

Iste godine Romano odlazi u hrvatsku vojsku, a grupa ''Akustik'' se 1997. razilazi. Po završetku vojnog roka, Romano je proživio  sve i svašta, ostajući pri tom svjedok jednog teškog i kaotičnog poratnog stanja u Republici Hrvatskoj. Hrvatsko gospodarstvo je klonulo, posla nije bilo - a na glazbenoj sceni je vladao kaos. Nije se razočarao, vjerovao je u hrvatsku budućnost, ali igra slučaja ga je 1999. godine u München, gdje je želio okušati glazbenu sreću. Nije pogriješio. U Republici Njemačkoj stekao je potpunu glazbenu afirmaciju kao: pjevač, gitarist i kompozitor. 2000. godine, postao je članom pratećeg banda, poznatog američkog gospel pjevača, Freddy Lee Stronga. S tim bandom svira soul i gospel-klasike po cijeloj R. Njemačkoj i uspostavlja mnogo zanimljive kontakate iz svijeta glazbe, pa tako počinje i komponirati pjesme  za münchensku produkcijsku kuću ''Studio 24''. Tako se posjet Njemačkoj, u početku planiran kao produženi izlet, pretvorio u preseljenje iz domovine i život u iseljeništvu.


2001. godine pjesma ''Suddenly'' u izvedbi Lavinie Jones i produkciji ''Studija 24'', postaje popularna preko njemačke televizije ''RTL'' , koja je izvodi u udarnom subotnjem terminu.

2003. Kao član pratećeg banda poznatog njemačkog  pjevača, Tima Wilhelma, odradio je kvalitetnu njemačku turneju, kao i nastup na festivalu “Young and free” u Nürnbergu, pred 25.000. posjetitelja

2004. Postao je članom popularnog Show banda ''JFI'', s kojim provodi nekoliko mjeseci na turneji po Skandinaviji.

2005. Počeo je podučavati gitaru u jednom od najboljih glazbenih instituta u Münchenu; podučavanje djece i širenje vlastitih glazbenih iskustava na mlade, uvijek je bila jedna od njegovih životnih želja.

2006. godine, nastupom na festivalu ''Marko Polo'' u Korčuli,  pjesmom ''Slika moga dide'', osvojio nagradu za najboljeg debitanta. 
Svibanj 2007. godine otvora prvu Hrvatsku glazbenu školu u Republici Njemačkoj, koja je doživjela veliki uspjeh među hrvatskim iseljenicima i kao takva, postala jedan od nositelja kulturnog života iseljenih Hrvata na području Bavarske.

Rujan 2007. godine, dobio je angažman kao aranžer i koproducent, za najuspješniju njemačku produkcijsku kuću ''Agro Berlin''. Izvođači  koji pjevaju za ''Agro Berlin'', osvojili su brojne nagrade u Njemačkoj i svijetu, a pjesme im se vrte po radio postajama čitavog svijeta.

Album njemačkog rappera ''Flera'', na kojem je tijekom jeseni radio kao aranžer i koproducent, dosegao je u veljači 2008. godine , sedmo mjesto na top ljestvici njemačkih albuma.

U veljači 2008. godine dobitnik je nagrade ''Večernjeg lista'' za najboljeg  hrvatskog glazbenika u dijaspori. U ''Vecernjem listu'' izlazi veliki intervju o Romanu i reportaža o njegovoj glazbenoj školi ''Sole'' u Münchenu.U mjesecu travnju 2008. godine, izabran je za predsjednika ''Matice Hrvatske  München''; kulturne organizacije, koja je jedna od najuspješnijih ogranaka ''Matice'' u dijaspori, a djeluje već punih 17 godina. Za njegova mandata, "Matica München" je postala motor kulturnih i društvenih zbivanja među münchenskim Hrvatima.

Početkom 2009. godine, Romano je opet dobio "Večernjakovu godišnju nagradu", ovaj put zajedno sa svojim "ETO BANDOM" - za najpopularniji hrvatski band u iseljeništvu.

U listopadu 2009, Romano zajedno sa grupom prijatelja osniva novi hrvatski informativni portal, HRSVIJET, koji u kratko vrijeme postaje jedan od najčitanijih hrvatskih portala. Romano je tu na funkciji glavnog urednika, te se ponovo vraća jednoj od svojih prvih ljubavi - novinarstvu i pisanju.
U studenom 2010, Romano se pridružuje radu udruge "Volim Hrvatsku - ne u EU" te na brojnim tribinama u organizaciji te udruge, govori o negativnim implikacijama hrvatskog pridruživanja Europskoj uniji. U razdoblju od 2009-2011. učestalo piše kolumne, članke  i osvrte za slijedeće portale: Hrsvijet.net, politika.hr, 4dportal.com, hakave.org, lika-online.com, dragovoljac.com, dalje.com.

U tom razdoblju pojačanog bavljenja novinarstvom i građanskim aktivizmom, Romano ipak ne zanemaruje svoj glazbeni poziv te sa svojim novim glazbenim projektom "Global Effect", putuje po cijeloj Europi i nastupa u poznatim jazz klubovima. Kao kantautor nastupa sa svojim programom "dalmatinskog soula", specifičnog spoja izvornog dalmatinskog melosa, s elementima afro-američkog soula i gospela. U pripremi je i izdavanje prvog autorskog CD-a, pod nazivom "Slika moga dide".

Nadamo se da ce njegov zivotni put i karijera i dalje ici uzvodnim tokom, te da cemo i u buducnosti cuti puno lijepih stvari o Romanu Soleu.


* BIOGRAFIJA ROMANA SOLEA JE OBJAVLJENA NA PORTALU CROWN.ORG, a autor teksta je Marko Puljić (uz dozvolu Romana Solea).


http://www.croatia.org/crown/articles/9893/1/Romano-Sole-is-among-the-best-Croatian-musicians-in-Germany.html